Per: Mireia Zaragoza
A qualsevol empresa, independentment de la seva mida i del sector al qual es dediqui, la comunicació té un paper fonamental. Es tracta doncs, d’uns dels pilars bàsics per al funcionament de l’organització. No obstant això, sovint es presta més atenció a la comunicació externa, mentre que la comunicació interna queda en un segon pla. Altres vegades, els responsables de l’organització no donen a la comunicació la importància que realment té, o no gestionen correctament la seva estratègia comunicativa.
És per aquest motiu, que és primordial entendre que la comunicació és la que aporta el valor diferencial a les marques i que, per tant, és un actiu que s’ha de gestionar sí o sí correctament.
Aquest post ofereix una breu introducció a la comunicació externa i interna. Es tracta doncs d’entendre què implica cadascuna d’elles, les seves funcions, el públic al qual van dirigides, la seva importància i alguns exemples d’una i de l’altra.
Comunicació externa:
Com bé indica el seu nom, la comunicació externa és aquella que es dirigeix al públic exterior, és a dir, la que emet un missatge fora de l’empresa. Aquest tipus de comunicació està enfocada a l’opinió pública (ciutadans, institucions, etc). El principal objectiu de la comunicació externa és informar sobre l’empresa, a la vegada que actuar i influir sobre la imatge que es dóna d’aquesta.
Eines de la Comunicació Externa:
Un dels principals mecanismes de la comunicació externa és el gabinet de premsa, un organisme encarregat de gestionar tota la informació de l’empresa per als mitjans de comunicació, com les notes de premsa o les entrevistes.
Un altre exemple, són les relaciones públiques. A través d’esdeveniments, seminaris o activitats es busca crear i reforçar una imatge positiva de la marca. La web corporativa de l’empresa és una altra eina essencial. Amb aquesta, les organitzacions poden mantenir informat al públic de la seva activitat diària.
Fes un cop d’ull a aquest post : Gabinets de Premsa i periodistes de mitjans : El yin i el yang de la comunicació
Comunicació interna:
La comunicació interna és aquella que va dirigida al públic de dins de l’empresa, és a dir, els treballadors, sigui quin sigui el seu lloc dins de l’organització. El seu naixement està lligat a la necessitat de les companyies de motivar al seu equip humà, d’integrar-lo en el si de l’organització i fer-lo partícip del funcionament d’aquesta. En resum, es tracta d’enfortir la relació entre el negoci i els seus treballadors. I és que amb un personal motivat, l’empresa pot ser més competitiva i eficient.
És important diferenciar entre la comunicació interna descendent i ascendent. La primera és aquella que es dóna entre els nivells directius i els treballadors, mentre que la segona és la que es dóna en direcció contraria, de treballadors a directius. No obstant això, a la pràctica la comunicació interna descendent és la que preval, cosa que suposa un greu error. Ambdues són fonamentals, i és essencial que els treballadors se sentin un actiu important de l’empresa i que a la vegada siguin partícips d’aquesta. Per aquest motiu, els directius han de fomentar la comunicació interna ascendent en el si de l’organització.
Eines de la Comunicació Interna:
Existeixen una infinitat d’eines de comunicació interna. Les intranets són un mecanisme altament eficaç per l’intercanvi d’informació entre els treballadors i els seus superiors. Les revistes internes o el taulell d’anuncis són altres exemples per mantenir informats als nostres treballadors.
Dues cares d’una mateixa moneda:
En resum, és important diferenciar entre la comunicació externa i interna i saber què implica cadascuna d’elles. Una bona estratègia de comunicació implica donar-li la mateixa importància a una i a l’altra. És clau entendre que van de la mà i són complementàries.
En definitiva, part de l’èxit de la teva empresa es mesurarà per una bona estratègia de comunicació. Dóna-li la importància que es mereix i cuida-la!